fbpx
Smart Organisering

3 tips for å få barna til å komme i gang med ryddingen

Mange av oss har opplevd å be barna om å rydde rommet sitt, for så å finne dem i lek i stedet for. En av årsakene til dette kan være at vi har forskjellig oppfatning av hva rydding er, samt ulike forventninger til resultatet. Du fikk kanskje også beskjed om å gå og rydde rommet ditt? Eller sier du det til dine egne barn?

Vet barnet for eksempel hva du legger i rydding? Eller har du spurt barna om hva de tenker at rydding er?

Kanskje går vi i fellen ved å gjenta det foreldrene våre gjorde for å få oss til å rydde da vi var barn, uten å tenke over om det faktisk fungerte eller om det passer for våre barn.

Snakk med barnet om hva det innebærer å rydde. Spør du barnet, vil du antagelig finne ut at dere har ulik oppfatning, men ved å snakke sammen kan dere finne felles betydning av hva som betyr ”rydding” hos dere. Er det noe som er negativt ladet, eller kan dere snu det om til noe positivt? Man får for eksempel en hyggelig stund sammen. 

Det å hjelpe barna i gang og være tilstede og oppmuntre er noe av det viktigste du gjør i starten. Husk at det er mye læring i det å rydde. Sett ord på alt dere gjør og på alle tingene. Begrepslæring er noe av det viktigste du kan hjelpe barna med når det gjelder språkopplæring, og det er veldig mye begrepslæring i en ryddeprosess. Barna lærer også sortering, og dere kan telle ulike ting. På denne måten kan rydding også bli en morsom lek.

 


Stolt som en hane etter å ha ryddet rommet sitt;-) 

Her er 3 tips som gjør det lettere for barna å komme igang med ryddingen på rommet sitt: 

1. Re opp sengen
Begynn med å re opp sengen og la barnet pynte med puter eller bamser. Når barnet ser hvor fint det er i sengen, vil det få lyst til å få det like fint på hele rommet, samt få motivasjon fordi det føles som at halve jobben er gjort.

2. Fjern søppel
Kast søppel og ting som er ødelagt og ikke kan repareres. Dette punktet kan ta litt tid, da barnet må ta stilling til hva som kan kastes. Kanskje syns barnet at rustne skruer og bruskorker er en skatt, mens vi voksne er av en annen mening. Hjelp barnet, men la det selv ta avgjørelsen på hva som kan kastes.

3. Samarbeid
Rydd sammen med barnet inntil det er stort nok til å rydde alene. Det er ingen fasit på når det er stort nok til dette, da alle barn er forskjellige. Følg din magefølelse. Ved å samarbeide lærer du barnet ditt hvordan du gjør det og hvordan det skal se ut. Start med å gi barnet en konkret oppgave, som for eksempel  å rydde alle lekebiler.