fbpx
Barn,  Familie- og hverdagsliv

Bevegelse – roten til alt godt?

Motsetninger omgir oss, og er en naturlig og ofte ubevisst del av vår hverdag. Lys og mørke, sorg og glede, bråk og stillhet, hvile og aktivitet.

Som voksne kan vi i stor grad påvirke mange av disse elementene. Hva med barna?

”Kan du sitte rolig nå?”
“Nå må du være litt stille.”
“Ikke snakk så høyt.”
“Du må slå ned lyden.”
“Nå skal vi ut!”
“Kom og spis!”

Dette er noen av de beskjeder barn får i løpet av dagen og uka. Hvordan man mest hensiktsmessig samarbeider med og setter rammer for barn er et annet tema, men eksemplene viser hvordan voksne regulerer barns lyder og bevegelse.

Dingling og urolige kropper
Visste du at barn har mer vann i kroppen enn voksne? En gjennomsnittlig mann består av

60 % vann, mens kvinner ligger på ca. 50 % og barn på rundt 77 %. Nyfødte har en vannprosent på ca. 80 %!

Dette betyr bla at hvis man sitter lenge uten støtte for foten, at man sitter og dingler med bena, ”sovner” de. Barns uro på en krakk eller en stol er en ubevisst motvekt til dette.

Foto: Fotolia

Av og til hjelper det å vite sånt – at det er en grunn til at poden vrir seg, turner og spretter rundt. Bevegelsene er en del av grunnlaget for resten av livet.

Store, små, lange og korte bevegelser

Barn er heller ikke skapt for ”spaserturer”. De har en innebygget naturlig ”intervalltrening”. Barn løper litt, hopper, klatrer ned i en grøft, setter seg ned og studerer noe, en stein, en blomst, et insekt. Går, hopper, løper litt igjen. Omtrent som en valp.


Bevegelse, styrke og koordinasjon er et livsviktig element. Glade, trygge barn har en iboende kraft for å ”trene” på dette. Først de store bevegelsene som å krype, krabbe, rulle, gå, løpe og hoppe. Deretter de mindre med hender og føtter som å tegne, skrive, spise, plukke, trippe osv.

Barn som får bevege seg mye sammen med voksne som oppmuntrer og forstår, blir gladere og tryggere. De får et livsviktig grunnlag.

Ny forskning viser at barn som får bevege seg ute flere timer om dagen, klarer seg bedre på skolen. De opparbeider en evne til å konsentrere seg, og dermed lære mer, og det slår også ut på evnen til vennskap med andre barn. (Ulseth, UiO, 2015).

Uendelige muligheter

All bevegelse er bra! Forsere en trapp, hente ved, måke snø, gå ut med søpla, leke sisten, ta en skog- eller strandtur! Det er en uendelighet av små og store muligheter til å bevege seg, voksne og barn sammen!

Bli med på barnas naturlige intervalltrening! Opplev og gled dere sammen. Du vil aldri angre på at du tok den turen☺

Tekst: Gjesteblogger Anne Lien Simonsen
Styrer i Barnehagen Andersrød

Foto: Privat/Fotolia