fbpx
Barn,  Familie- og hverdagsliv

Bli klar for skolestart!

Skolestarten er rett rundt hjørnet og tusenvis av skolestartere og foreldre er veldig spente og gleder seg. For mange foreldre er dette også en helt ny situasjon.

I løpet av alle de årene jeg jobbet som styrer i barnehage, så jeg at det var mange foreldre er veldig opptatt av hvor mye barna deres kunne av tall og bokstaver, og brukte mye tid sammen med barna for å øve på dette. Mens andre foreldre var litt bekymret fordi barna overhodet ikke var interessert i tall og bokstaver.

Men, dette er ikke noe skolen forventer i det hele tatt når barna begynner på skolen, det er faktisk ikke så viktig! Barna skal gå på skolen nettopp for å lære dette, og om de kan for mye når de begynner på skolen, kan det fort bli kjedelig for dem.


(Å få lov til å sette strek under sitt navn på tavla 1.skoledag er stort)

Det de derimot bør kunne når de begynner, er f.eks. å kle på seg selv, gå på do selv, lukke igjen glidelåsen på jakka, knyte skolisser, kunne ta imot beskjeder, rekke opp hånda, sitte rolig ved pulten sin, putte en perm ned i sekken sin, snøre sekken etc.

Samtidig er det fint å øve på sosiale ferdigheter. De fleste barnehager er flinke på å øve på dette gjennom den tiden barna går der, og intensiverer ofte øvingen i større grad det siste året før de begynner på skolen.


Men er det noe du vet ditt barn trenger å øve litt mer på, så kan det være greit å øve litt de ekstra de neste dagene. Uansett er det ingen krise, de kommer til å lære alt dette på skolen!


Det at barna begynner på skolen, er ofte en større omveltning for oss foreldre enn det er for barna.

Den største forandringen for oss voksne, er nok det at vi nå i større grad selv må holde oss oppdatert om det som skjer, og at det kun er 1-2 lærere på 28 barn. Men, lærerne er gode på klasseledelse, og de har mye inndeling i mindre grupper med stasjonsundervisning o.l.


(Barn får fortsatt være barn og klassebamsen er veldig viktig for de)

Videre kan det virke som veldig mange barn på ett sted på AKS/SFO, men på de fleste steder er de flink til å dele inn i mindre grupper og det er mange voksne som jobber der.

I tillegg er det på de fleste SFO og særlig på AKS i Osloskolen, opptatt av at det skal være læringsbaserte aktiviteter og legger opp aktivitetene ut ifra fagområder. I tillegg utvides tilbudet av aktiviteter hele tiden, og på mange steder kan barna få tilbud både om fotball, ski, yoga, teater, sjakk og mye mye mer.

Her må du selv følge med på det som kommer inn av mail fra SFO/AKS, for om det er påmeldingsaktiviteter med begrensede plasser, blir plassene veldig raskt revet vekk.

Sørg for at skolen og SFO/AKS har riktig mailadresse på deg, ellers går du glipp av veldig mye viktig info!

Er du usikker på hva slags utstyr barna trenger til skolestarten? Last gjerne ned sjekklista mi her.