fbpx
Familie- og hverdagsliv,  Helse

Dette bør du spise/drikke ved omgangssyke!

Så var vi her igjen! Omgangssyken er i full sving i hele landet, og det ryktes at den nå har ankommet klassen til minstemann. Vi krysser fingrene for at vi slipper unna..

Det er få infeksjonssykdommer som føles verre enn omgangssyken, synes jeg. Denne sykdommen er vanvittig smittsom, og når vi plutselig får den, aner vi ofte ikke hvor den kommer fra. Det kan jo være hvor som helst, på jobb, i butikken, i bhg etc.

Jeg er veldig opptatt av hvordan vi kan komme oss raskt til hektene igjen, uansett sykdom, men særlig omgangssyken, for som sagt, den er for meg den aller verste. Derfor har jeg undersøkt mye rundt dette temaet.

God håndhygiene er særdeles viktig for å redusere smitten. Vi vasker hendene hele tiden når en av oss har blitt smittet, og jeg opplever at det hjelper. Vi foreldre er jo veldig tette på barna, og faren for smitte er veldig stor. Men flere ganger har vi klart å unngå smitte av hele familien med de grepene vi har tatt. 

Men, når du først har fått denne forferdelige sykdommen er det ikke stort vi kan gjøre enn å komme seg gjennom den, og det tar som regel 1-3 dager. Selv om det finnes mange kjerringråd der ute, er det ingen medisin som har noen bevist effekt, men noen av de kan være verdt å prøve.

I et intervju med KK for en tid tilbake, forteller overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet at rikelig med væske er det viktigste å fokusere på når man sitter med omgangssyken, og gjerne litt kalorier også, slik at man har noe å gå på.

Foto: Fotolia

Selv husker jeg fra barndommen at vi alltid fikk cola uten kullsyre og noen saltkjeks, det skulle være den absolutt beste medisinen. Men, cola inneholder veldig mye sukker, noe som ikke er bra om du i tillegg har diarè fordi den da blir verre.
Et bedre alternativ er eplejuice og farris. Da får du i deg både væske og salt og en passe mengde sukker. 

Selv om tanken på mat kan virke helt forferdelig, kan du bli raskere frisk dersom du fortsetter å spise litt, selv om du kaster opp, ifølge Norsk Helseinformatikk. Så når matlysten tillater det anbefales det at du prøver deg på mat som er lett for kroppen å fordøye. Gode alternativ kan da være yoghurt, supper, kjeks, eller raspet eple.

Ingefær har blitt brukt i tusenvis av år som et middel for å kurere kvalme, oppkast, sjøsyke, kolikk og dårlig appetitt, så det kan jo være verdt et forsøk. Bananer inneholder også mye fiber som er godt for fordøyelsen, og kan derfor bidra til å gjenopprette den normale funksjonen i tarmsystemet hvis du er plaget med diaré.

Andre gode råd ved omgangssyke har jeg funnet hos Vitus Apotek:

Årsak til omgangssyke
Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon i tarmen. Det er flere ulike virus som kan gi omgangssyke, hvor norovirus er en av de vanligste typene. Hvor lenge det går fra man er smittet til man blir syk (inkubasjonstid) avhenger av hvilket virus man er smittet av. Vanligvis tar det 2-3 dager fra smitte til man blir syk av omgangssyke.
Hvordan smitter omgangssyke?
Omgangssyke smitter som oftest via avføring fra personer med infeksjon, og skyldes i hovedsak at man slurver med håndhygienen. Sykdommen kan også overføres ved dråpesmitte fra en syk person som kaster opp. 
Overføring av sykdommen kan skje:   
- Ved direkte kontakt mellom personer.
- Via overflater som dørhåndtak, vannkraner, stolrygger, armlener, betalingsterminaler osv. som har fått viruset på seg.
- Via små dråper som dannes når man kaster opp.
- Via matvarer eller drikkevann som har virus i seg.

Tips ved omgangssyke
- Drikk hypping, men små mengder av gangen. Dette kan også virke lindrende mot kvalme.
- GEM pulver er en væskeerstatning som også erstatter kroppens salter og sukker. GEM pulver anbefales brukt ved diaré og tegn på dehydrering da den inneholder den riktige sammensetningen av salter. 
- Gi barn det de ønsker seg å drikke. Brus og søt saft bør om mulig likevel unngås, da disse kan forverre diaréen. Et tips kan være å tynne disse ut med vann.
Barn må gjerne drikke melk, selv om det muligvis kan forlenge diaréen med noen timer. Laktosefri melk kan være et fornuftig alternativ.
- Noe mat er bedre enn ingen. Ved å spise litt mat eller som normalt kan man oppnå å bli raskere frisk, selv om man kaster opp. Dersom den syke likevel ikke orker å spise, er ikke det farlig for en kort periode.
- Unngå kaffe, alkohol og røyk når du er syk.
- Barn som ammes kan og bør fortsatt ammes.

God bedring!