fbpx
Mat & Allergier

Dette kan du servere om du venter besøk av en glutenallergiker!


Veldig mange blir usikre når de skal få en glutenallergiker på besøk. Hva skal vi servere?
Alt man klarer å komme på inneholder selvfølgelig masse gluten!

Men, det trenger ikke være så komplisert. Sannheten er at vi faktisk allerede spiser mye som er naturlig glutenfritt, men det er en del blandingsprodukter som kan inneholde gluten, så her er det viktig å sjekke innholdsfortegnelsen for å være på den sikre siden.

Det lages en mengde glutenfrie produkter som er basert på hvetestivelse, der proteinet gluten er tatt bort. Store matvarekjeder og helsekostforretninger har godt utvalg av glutenfritt mel, brød, rundstykker, pasta etc.

Foto: Fotolia

Utfordringen kan ofte være i det man skal bake en kake eller lage en dessert. Men, her finner man også mange varianter som er naturlig glutenfrie. På helsekostbutikker kan du finne 123-pakker som er både glutenfri og sukkerfri.

Gjærbakst er nok det som er vanskeligst, men det har kommet endel gode 123produkter på markedet som fungerer fint og smaker godt. Ellers kan man også bytte ut hvetemelet i kaker med glutenfritt mel, ved små mengder, og få et vel så godt resultat.

Et tips er å bruke glutenfri havregryn i paibunnen! Det smaker akkurat det samme som med gluten 😉

Foto: Fotolia


Lunsj/middag
Kyllingsalat m/gl fri rundstk
Det meste av salater, bruk evt. glutenfri pasta
Det meste av middagsretter med rent kjøtt
Bruk glutenfri saus fra pose eller lag selv med maisenna

Bursdager/Arrangementer
Venter du besøk av noen som ikke tåler gluten til bursdager, er f.eks. 123 posene fra Toro med lyse muffins, glutenfrie vafler og Toro langpanne kjekt å lage. Og Møllerens har også gode alternativ. Disse er glutenfrie og smaker godt, men husk alltid å dobbeltsjekke bakpå pakken. Om du lager kaker til idrettsarrangement/skolearrangement o.l. merk kaken med "glutenfri" og du vil glede svært mange som ofte må stå over fordi de ikke tåler noe.