fbpx
Familie- og hverdagsliv,  Jul

En grønnere hverdag?

Stadig søker jeg nye måter hvor jeg kan bli mer miljøbevisst. Det er ikke alltid jeg er like flink, men jeg prøver. Jeg prøver å bruke mindre plast, og har kjøpt meg mange handlenett. Dessverre glemmer jeg disse handlenettene hjemme når jeg drar i butikken, men om de har papirposer velger jeg det. Vi har fokus på å kaste mindre mat, kjøpe mindre mat, arve klær og selv gi bort det vi ikke bruker til noen som trenger det, og vi sorterer søpla. Og det er jo det det handler om, at vi alle skal bli mer bevisste hele veien. Vi prøver også å inkludere barna i dette, sånn at de tidlig lærer å ta vare på naturen og på planeten vår.

Men hva mer kan vi gjøre? Sikkert veldig, veldig mye mer enn det jeg gjør og av det jeg har ramset opp over her. Men en ting som vi har hatt mer fokus på det siste året er rengjøringsmidler. Fremtiden vil kreve at vi slutter å omgi oss med ting som er giftige og gå tilbake til det mer naturlige, slik det var i "gamledager". Barn er mye mer utsatte for og tåler mindre giftstoffer enn voksne, og det finnes flere alternativ til de rengjøringssprayene som du får i butikken. Det går an å lage gode vaskemidler selv, og det har kommet flere naturlige og økologiske alternativ både i vanlige butikker og i helsekosten. 

Her er et par tips til alternative vaskemidler: 

Husholdningsspray
1 dl eddik
Saften av en 1/2 sitron
2,5 dl vann

Sitron
Fjerner smuss og flekker

Vinduer

1 del eddik
9 deler vann
Bruk mikrofiberklut og tørk av med oppvaskhåndkle

Tøymykner
1 dl eddik
1 ts natron
1/2 l vann
Noen dråper lavendelolje blandes og has på flaske


Hva med å lage sine egne såper? Det ville jo vært kjempefine julegaver også! Det får bli mitt neste prosjekt å teste ut;)

Vil du vite mer?
Vil du ha flere naturlige rengjøringstips? Vi skriver mer dette temaet i boka vår "Hverdagsmagi -oppskrift på en god barndom". Den finner du her.

Tekst: Janne Nesset
Foto: Envato/Pixabay