fbpx
Barn,  Familie- og hverdagsliv

Engler i snøen

Hva er noe av det viktigste du kan gjøre for barnet ditt i en hektisk hverdag?
Mange ting tenker du kanskje? At alle basale ting er på plass, at Maslow pyramide er dekket. Det vil si at Maslows grunnleggende behov nederst på en pyramide er nok søvn, mat, alminnelig renslighet og fysisk aktivitet og lek.

Små barns hjerner er helt avhengige av din hjelp for å kunne utvikle seg optimalt. Jeg vil tro at du som forelder nok dekker de fleste av disse behovene hver dag.

MEN, vet du, at vel så viktig som sunn mat, nok søvn og få ren bleie, godt og varmt tøy på, så MÅ vi stimulere barnas hjerner. Lillehjernens, cerebellum, trenger jevn og daglig stimulans og automatisering.

Dette er din jobb å påse, at ditt barn får oppleve det, hver dag! En hjerne som ikke blir stimulert nok og på riktig måte kan få forskjellige slags typer skader, som med et våkent øye kan oppdages før skolestart. Dessverre kommer det gjerne ikke til uttrykk før skolealder og for noens tilfeller ikke før du kommer opp i en alder hvor du skal begynne på høyere utdanning. Det kan oppleves som om du ikke husker det du leser, at du har dårlig samsyn.

Dette kan du hjelpe barnet ditt å unngå allerede fra de er bittesmå babyer!

Du spiller en rolle for ditt barns liv og utvikling. Du er den viktigste for ditt barn og kan gjøre en stor forskjell!

Hvordan?
En ting som kan være greit å øve på er barnas koordinasjon og da få de til å krysse kroppens "midtlinje".
Her er noen tips:
1. Gynge barnet fra side til side.

2. Krabbe på fire bein

3. Rulle nedover en bakke.

4. Snurre rundt og rundt seg selv.

5. Stupe kråke/ slå hjul

Det er aldri for sent å gjøre noe, men mye frustrasjoner, mobbing, lav selvfølelse og avmaktsfølelse kan unngås ved å være oppmerksom på dette. Dette kan være en måte å jobbe seg ut av diagnoser og kanskje i det fulle og hele slippe dem.

Det er vel ingenting i hele verden vi ønsker mer enn at barna våre skal ha de beste forutsetninger for en god barndom og for senere å bli en kompetent og lykkelig voksen!Gå ut i dag og lag engler i snøen, det er faktisk hjernetrim!

Tekst: Gjesteblogger og barnehageeier Ellen Narten Nordang
Foto: Privat