fbpx
Barn,  Familie- og hverdagsliv,  Smart Organisering

Ta barna med i familiens ryddeprosjekt

Vil du spare tid, samtidig som du lærer barna å ta ansvar?
Inkluder barna i familieprosjektene!

 Mange barn vokser idag opp med store, påsydde puter under armene, og foreldre som har servet dem hele veien. Mange barn vet knapt hva det vil si å plukke opp etter seg selv eller bidra til fellesskapet. 

Jeg har tatt meg i det selv flere ganger jeg også! 
For i en travel hverdag, er det ofte raskere å løpe å hente et glass vann eller andre ting hver gang barna roper, enn å diskutere med de hvorfor de skal gjøre det selv, eller bruke tid på å lære de opp! Men, du gjør deg selv en bjørnetjeneste!
Du sliter deg ut med å løpe rundt og serve, og barna blir uselvstendige, og det ønsker vi jo ikke! 

Investerer du heller litt tid når du har mulighet, til å lære de å smøre maten sin selv, lærer dem å rydde sine egne rom  eller be de reise seg og hente det de trenger selv, vil du spare deg for masse tid og energi på sikt. 

Og lar du barna også få innsikt i hva som skal til for å få familiehverdagen til å gå rundt, og gir dem også egne ansvarsoppgaver, vil de føle at de er en viktig brikke i familien og at de er med å bidrar til fellesskapet. De fleste barn syns også det er morsomt å få lov å være med å hjelpe til, noe som kan tilpasses allerede fra tidlig alder. Men, de trenger veiledning og hjelp av deg til å komme i gang. Når de blir litt større, kan de få større ansvar og konkrete oppgaver som tilhører bare dem.

Klær er og blir en tidkrevende jobb i alle familier. Men, oppgaver relatert til klær er samtidig en av de enkleste oppgavene å delegere til barna, fordi det er noe de både mestrer og synes kan være morsomt og enkelt å gjøre.  

Hos oss, er barna med å merke alle klær. Jeg starter sammen med de, og etter en liten stund fortsetter de. Denne jobben synes de er veldig morsom.
De har også hatt "sokkejakt" hvor de har gått gjennom sokkekurven og funnet to like. De har brettet både sokker og truser, hvor de da har fått belønning pr truse og pr sokkepar.

Nå er høsten her, og det er ikke lenge til vi må fram med luer og votter. Å gå gjennom alle kurver og finne ut hva som passer, og hva barna trenger nytt, er noe som har hengt over meg en stund, helt til jeg nå kom på at dette jo er en perfekt oppgave for barna. I tillegg til at jeg selv sparer den tiden det ville ta for meg å gjøre den jobben alene. Så, under søndagsfrokosten snakket vi om at vi skulle være hjemme og ha ryddeprosjekter, perfekt på en regnværsdag. Jeg la fram en liste over alle oppgaver vi ønsket å få unna i løpet av dagen. Deretter la jeg fram en oppgaveliste som jeg hadde tilpasset til barna, som vi gikk gjennom sammen. På den måten var de forberedt når vi skulle gå igang.  

Luer, skjerf og votter i en salig blanding!

En time senere lå de begge henslengt i sofaen og så på barnetv, men kastet seg gladelig over kleshaugen av luer og votter jeg tømte midt på gulvet. Vær så god, sorter i kurvene! Hva passer? Hva er for lite? Hvilke finnes det bare en av? Ikke var det bare gøy å finne igjen vinterens klær, men det var også morsomt og lete gjennom for å finne to av samme vott. 

Pent sortert i kurver!

Og når de var ferdige, var de fullt påkledd av luer, skjerf og votter, og gikk ned på rommet og lekte "vinter":-)))