fbpx
Familie- og hverdagsliv,  Mat & Allergier

Glutenfrie og melkefrie polarbrød

Etter at vi oppdaget at vår datter på 8år ikke tåler gluten, akkurat som meg, har jeg jobbet mye med å finne ting som hun kan spise og som hun liker. Det mest utfordrende har vært å finne ting hun kan ha med seg i matpakken, som også holder seg. Selv spiser jeg mye salat til lunsj, men det er dessverre ikke hennes favoritt, og har ikke noe ønske om å ha med det i matpakken.

Det meste av det kjøpte glutenfrie brødet, blir ofte veldig tørt og må ristes i brødristeren, og det blir gjerne litt gummiaktig etter noen timer i sekken. Knekkebrød fyller gjerne litt lite, og det må veldig mange til for at hun skal bli mett, noe som betyr at hun går lei av å spise før hun blir mett.

Jeg har bakt fylte horn innimellom (de finner du her) noe som har vært veldig populært, men det er greit å kunne variere litt med andre ting også, ellers blir man jo fort lei.

Tidligere spiste hun mye polarbrød, og det ble et stort savn når hun ikke fikk lov å spise det mer. Derfor var gleden stor da vi kom over en glutenfri oppskrift på polarbrød fra bloggen Pappautengluten.no.
Idag prøvde vi den ut og tilpasset noe slik at den også ble melkefri, kuttet ned sukkermengden noe og til det vi hadde i skapet:

Ivrig baker

Vi brukte: 

  • 700 gr glutenfritt  mel.  (500g mixfiber og 200 gr glutenfrie havregryn kvernet til mel.
  • 1/2 ss sukker (neste gang dropper vi sukkeret helt)
  • 1 pose tørrgjær
  • 2 ss fiberhusk
  • 3 dl havremelk, 2dl vann og 1 dl creme fraiche av havre
  • 1 ts himalayasalt
  • 50 gr smeltet smør
  • 4 ss olivenolje

Deigen skal være elastisk og lett å jobbe med så bruk evt. mer væske/mel ved behov.

Lillebror vil også være med på utbakingen

Start med å ha 700 gr mel, sukker, gjær og salt i en bakebolle. Varm forsiktig opp melk og smør og bland inn  yoghurt, olje og vann. Det skal være lunkent. Ha i fiberhusk å la det stå i ca ett minutt.

Bland så de våte ingrediensene med de tørre og spe på med resten av melet. Elt deigen til du har en jevn, fin deig. Heves i min. 1 time  på et lunt sted under et kjøkkenhåndkle.

Kjevle ut deigen (ca 1 1/2 cm tykk) og bruk en bolle eller en stor kopp i ønsket størrelse til å stikke ut brødene (8-10 cm). Ligg de over på et stekebrett med bakeark og prikk hull med en spisepinne. Etterheves i ca 30 minutter.

Forvarm ovnen til 220C

Stekes på 220 C (over og undervarme) i 12-15 minutter. Avkjøl på rist. 

Disse kan fint fryses og tas opp ved behov!

Perfekt til både matpakken og til frokost!

Takk til Pappan til Sevastianos for at du deler denne gode oppskriften!
Originaloppskriften finner du her