fbpx
Gründerliv

Gründer i magen! Skal-skal ikke…

Er du en av dem som går med en gründer i magen og lurer på om du skal satse eller ikke? Gründerlivet kan være fantastisk - og det kan være grusomt! Hvordan kan du komme ut på den rette siden om du velger å satse? Det er noen spørsmål det er smart å svare på for deg selv før du eventuelt hopper. Her er noen:

LIDENSKAP 
Hvor mye lidenskap har du for det du ønsker å skape som gründer? Kunnskapen du trenger kan du skaffe deg, ja de står faktisk i kø for å hjelpe deg og lykkes, men all verdens kunnskap hjelper ikke hvis du ikke brenner for det du gjør. Du kan gjerne bli rik som gründer uten lidenskap, men lykkelig tror jeg ikke du blir. Det er vel det vi ønsker å være - lykkelige mennesker, også i arbeidslivet. Er det slik at du virkelig kjenner at det bobler i hele deg bare med tanken på å få lov å jobbe med gründerdrømmen din - din visjon - dine produkter og tjenester? Hvis du skulle bli syk, tror du at gløden hadde vært der fortsatt? Sykdom og andre utfordringer er faktisk en fin pekepinn synes jeg - på hvor stor gløden er.

LÆRINGSVILJE
Et liv som gründer, spesielt hvis du ikke har masse penger på konto til å leie inn all hjelp du trenger - ja, så kreves det at du lærer deg en del nye ting som du kanskje ikke hadde tenkt å bruke tiden på. Det er nettside, markedsføring, utvikling, papirer, ja - og hvordan skal du få akkurat din kundegruppe til å kjøpe av nettopp deg? Når businessen ruller så er det bare å sette bort oppgaver, men inntil da - så er det vær så god å brette opp ermene og ta tak der det trengs! Har du en iver etter å lære, så kan dette være midt i blinken for deg.

ENDRINGER
Glem alt du vet om «det faste» og at slik det var i fjor funker nok i år også. Verden er i endring, og er det noen som merker det så er det gründere. Vi må hele tiden være på tå hev for endringene som skjer rundt oss og tilpasse oss det. Samtidig er dette noe som gjør at jeg elsker gründerlivet. Utfordringene stopper ikke, og det gjør dermed heller ikke utviklingen - det er stadig noe nytt å forholde seg til som gir nye tanker og handlinger. En dag er ikke lik en annen. Det kommer selvfølgelig an på hvilken bransje du vurderer, men alle opplever endringer tror jeg.

SALG 
Mange elsker å skape men vil ikke selge. Da har man ingen business. En gründer skal selge sitt produkt. Nettopp derfor er jeg og opptatt av lidenskapen for det du gjør. Det er tusen ganger lettere å selge noe du brenner for og som du selv mener er nyttig for dine kunder. Likevel så må du forholde deg til salg på en eller annen måte. Men salg er gøy for den som vil dykke inn i det - og for deg med stor lidenskap og evnen til å være ekte, vil salg være mye enklere. Du bare tilbyr hjelp til de som ønsker det. Du har skapt noe. Noen andre trenger det. Gjør en avtale. Det er ikke så komplisert når du er læringsvillig. Alt henger sammen her.

Foto: Fotolia


NETTVERK
Hvis du blir gründer vil du antagelig oppdage at dine venner og familie som ikke er gründere ikke har den samme lidenskapen for din gründerbaby som deg selv. Gründerlivet kan være ensomt. Sørg for at du ikke blir alene men har noen sparringspartnere, et nettverk med samme lidenskapen, læringsviljen, åpen for og interessert i endringene i verden, forstår at det skal selges - og kan både feire med deg og løfte deg når du trenger det. For de tøffe dagene kommer, garantert.

Når det er sagt så skal jeg slå et slag for gründerlivet. Jeg har vært gründer på fulltid siden 2011, og pleier si at jeg kommer aldri igjen til å ta en fast jobb! Jeg elsker gründerlivet! Hvorfor? Jo, følelsen av å skape, å bidra med noe, lære seg noe nytt hver dag, spenningen, se resultatene, oppturene etter en nedtur, samholdet blant mine gründervenner, og ikke minst friheten det gir meg! Når 12-åringen ønsker min oppmerksomhet kan jeg gi henne det, fordi jeg bestemmer over min tid.

Når jeg med online-business ønsket å flytte til Santorini i Hellas, tok det meg bare noen dager før pakkingen var i gang. Jeg elsker det økonomiske, at jeg ikke vet hva jeg tjener neste måned! Det kan høres usikkert og skummelt ut for mange, og ja - jeg har gått konkurs som gründer i 2002… men det stoppet meg ikke fra å satse på nytt i 2011, smartere og da med en bedrift jeg hadde lidenskap for - da ble det suksess, også økonomisk. Det er digg, å se at jeg får innsats etter jobbingen. Nå har jeg en ansatt og er i prosess med ansatt nr 2, det er gøy!

Så, gründerlivet er fantastisk for den som virkelig vil og er villig til å ofre det som kreves for å bygge sin business. Tenk deg nøye om, sjekk om du har en gründer i magen av de rette grunnene, kjenn etter om dette virkelig er et liv du tror passer deg. Liker du det forutsigbare så ville jeg holdt meg i den faste jobben, men elsker du tanken på å skape ditt eget og er villig til å ta alt som følger med det - kanskje er det på tide å la gründerdrømmen slippe løs?

IISA
Rå businessguide