fbpx
Smart Økonomi

Handle trygt og effektivt på nett!

Fler og fler handler på nett, og når det nå nærmer seg jul, kan du spare masse tid og penger på å gjøre unna hele juleshoppingen din på å sitte hjemme i din egen stue og bestille alt hjem til deg.

Om du er en av de som også kunne tenke seg å teste dette ut i år, kan det være lurt å ha tenkt gjennom et par småting i forkant. 
Her er noen tips!

1. Vær tidlig ute! Nå i førjulstiden, tar postgangen lengre tid enn vanlig, så hvis du skal være sikker på å få gavene levert før jul må du være tidlig ute. Mange nettbutikker har en leveringsgaranti før jul, så hvis du er usikker på om du har nok tid på deg, se om det står noe om leveringsgarantien deres på siden deres.


2. Lag deg en plan! Før du setter deg ned for å bestille på nett, skriv en liste over hvem du skal bestille gave til og hva du tenker å kjøpe. På den måten blir "handlerunden" din mer effektiv.


3. Orienter deg på nettbutikker om du kan finne flere ting på samme sted. Mange leverer fraktfritt, men ikke alle og da kan det som i utgangspunktet var billig, bli ganske dyrt. 


4. Er du usikker på om det er trygt å handle på de ulike nettbutikkene, kan du se etter på nettsiden til den aktuelle butikken om de har sertifiseringsmerket "Trygg E-handel". Dette er butikker som har gått gjennom en godkjenningsprosess av Virke e-handel. Les mer her


5. Dette betyr allikevel ikke at alle andre nettbutikker er utrygge å handle på. Vil du være på den sikre siden, kan du velge
å betale med kort eller faktura. Du er beskyttet av Finansavtaleloven hvis du betaler med VISA, Mastercard, Eurocard o.l eller velger betaling via faktura. 

Videre bør du lese hva du godtar før en kjøpsavtale inngås, så les derfor gjennom kjøpsbetingelsene før du trykker godkjenn/kjøp.

Sjekk at ordrebekreftelse og faktura stemmer overens. Sjekk også om beløpet på faktura er det som blir trukket fra din konto. Ta godt vare på dokumentene – de er ditt bevis på at du har foretatt et kjøp.

God juleshopping!