fbpx
Barn,  Familie- og hverdagsliv

Hva er best for barn?

Jeg lever i den inderligste tro, om at den største gaven jeg kan gi mitt, mine, og alle barn, er uforbeholden kjærlighet og tilstedeværelse.

Mitt blikk som flyr lekent inn i blikket til et lite barns! Kontakt, bli sett, bli anerkjent for nettopp den person det lille barnet er! Der og da, med hele seg og med inderlighet, latter, kos og klem!

Der jeg og det barnet lager et øyeblikk, som jeg kanskje husker for resten av livet, kanskje det barnet aldri vil huske akkurat det øyeblikket. Det bildet jeg derimot har formet i det lille barnets hjerne, vil underbevisstheten ta med seg resten av livet.

De første årene jeg jobbet i barnehage, synes jeg alle avskjedene om somrene var så triste. De barna som hadde krøpet inn i mitt hjerte og som jeg var blitt så inderlig glade i, skulle ta farvel etter noen år. Når vi treffes igjen vil de kanskje ikke huske meg, bli sjenerte og gjemme seg bak foreldrene. Min løsning på denne «sorgen» og tap av nærheten, ble nettopp dette. Hver dag skal jeg møte opp på jobb og gjøre en forskjell for hvert enkelt barn. Jeg skal skape gode indre opplevelser, som gir mine barnehagebarn en ubevisst god start. En start som gjør at de har blitt sett, at jeg som voksen tilknytningsperson, har sendt dem ut med det beste jeg kunne gi dem. Et fang å sitte på, et blikk i mitt, tørre en tåre på et kinn, prøve å tolke og forstå, lære meg hver enkelt barns uuttalte språk, få dem til å strekke seg, hjelpe dem over hindringer, men ikke for fort og de skal mestre selv.

Det hjalp meg til å slutte å bli lei meg i ukesvis etter hver sommerfest og alle avskjeder! Jeg betyr noe for deg! Du vet det kanskje ikke om noen år, men det er ikke så farlig!

Det er også mitt foreldre-, tante- og jobbemandat. Jeg skal gjøre en forskjell hver dag for barn, om dog noe overordnet jobbmessig.

Jeg tror det det beste for barn, er deg! Jeg er det beste for mine barn! Jeg og min tilgjengelighet, når de trenger det. Jeg tror ikke på at jeg skal løpe etter å passe på barna, at det er tilgjengelighet. Det skaper bare uselvstendighet. Barna skal få holde på med sine egne ting. Jeg tror på at skape rom for en god samtale, legge seg på gulvet og base og rulle og tøyse. La for all del barnet så leke for seg selv.

Men ha også barnet på fanget og lek ride, ride ranke. Syng sammen, les bok, lek borte, titt tei, smak på livet sammen!

For min sønns skyld, som nå er 27, var det kosekiling hver kveld. Han sovnet ikke uten. Til jul i forfjor ønsket han seg klippekort i kosekiling. Morsomt og så hyggelig, 20 års kosekiling, nærhet, og gode samtaler, er verdt alt annet jeg kunne gjort i stedet. Det er ca 3600 timer med forsiktig massasje. Jeg ville aldri ha vært disse stundene foruten!

Gå ut og smak på snøen sammen, gjør en forskjell for deg og de barna du har rundt deg, kanskje det er nabobarnet som trenger å bli sett?

Det er her, akkurat nå, i dag, du kan leve og se, og oppdage verden, i morgen vet ingen hva som kan skje og hva du kan komme til å angre på at du ikke gjorde!

Eckhardt Tolle, en kjent filosof, har en klokke som det bare står: «NOW» på! Den har min kjære sønn Ivar på armen. Jeg håper og tror, og vet vel innerst inne, at dette har han med seg hjemmefra, min gave til ham og søsteren hans!

Tekst: Gjesteblogger Ellen Narten Nordang
Eier av Barnehageporten 
Foto: Privat