fbpx
Barn,  Familie- og hverdagsliv

Hverdagens mas! Eller muligheter?

Vi kommer hjem fra barnehagen. Poser med skittent regntøy fyller gangen. Barna begynner å bli sultne. Jeg forter meg å sette på poteten. Barna krangler, jeg går imellom.  Jeg begynner på middagen, og barna lager høye lyder, og løper rundt og rundt meg. Jeg blir litt for streng, er sliten.

Stoppe opp
Jeg stopper opp og sukker. Tenker. Det er jo ikke slik vi skal ha det, ikke slik jeg vil ha det. Jeg elsker ungene mine og vil at de skal ha det fint når de kommer hjem.

Jeg kommer til å tenke på noe jeg leste for en stund siden, om konsentrert oppmerksomhet og berøring. Jeg tar den yngste i favnen og synger og rusler litt rundt, maten kan vente. Han lener seg inntil meg, inn i meg, med armene rundt halsen min. Ett eller to minutter. Han lener seg ut, vi ser hverandre godt inn i øynene og smiler til hverandre. Han vrir på seg og vil ned. Tusler bort i kroken og finner frem duplo.

Storebror løper. Hopper opp i sofaen og ned igjen. Mye bevegelse i den kroppen, ikke så tålmodig med fang. Jeg fanger han inn, tøyser og ler. Flyr han opp på kjøkkenbenken. Gir han en sleiv, ser på han når jeg snakker med han, berører bena og skulderen. Han rører ivrig i sausen. Varm i kinnene. Vi ser mye på hverandre, maten kan vente. Det tar bare noen minutter før jeg kjenner og ser at han har falt til ro. Han får jobbe, får hjelpe til.

Ladestasjon
Det tok bare noen minutter til sammen. Vi trengte bare å koble oss på hverandre, vi trengte en liten emosjonell ladning. De trengte meg, hele meg, en liten stund. Han på kjøkkenbenken får en halv gulrot som ventemat.

Tid
Det ble ikke så viktig når middagen kom på bordet. En halv brødskive, litt gulrot eller knekkebrød er fin ventemat.  Det ble viktig å lade, å få ny tilknytning, å bli sett og berørt.

Vi hadde en fin ettermiddag. Jeg fikk det slik jeg ville ha det, å omgås med kjærlighet og glede. Det tok bare noen få minutter, det gav ettermiddagstimene nærhet og ro.

Det skal så lite til.

Vil du vite mer?
Vi skriver mer dette temaet i boka vår "Hverdagsmagi -oppskrift på en god barndom". Den finner du her.


Tekst:  Anne Lien Simonsen-Gjesteblogger og styrer i Barnehagen Andersrød
Foto: Privat