fbpx
DEG

Jeg ble helt utmattet!

Som mange av dere vet, var jeg gjennom en større ryddeprosess i huset for et par år siden. Jeg fikk ordnet et ordentlig system med smarte oppbevaringsløsninger som funket for hele familien. Klisjé nok som det høres ut, ryddet jeg rom for rom og skap for skap. Sakte men sikkert fant jeg gode oppbevaringsløsninger som førte til at vi brukte mindre tid på rydding i hverdagen. Ting var lett og kjapt å rydde på plass og det var enkelt å holde ved like.
Jeg fant tidlig ut at rot påvirker den mentale helsen, og kanskje er det sånn at noen blir mer påvirket av det enn andre. Men, det er ikke uten grunn at man sier at, ”om du skal ta en viktig avgjørelse og tankene føles uklare og rotete, start å rydd!” Et ryddig hode gir et ryddig sinn, og for å få et ryddig hode, må man ha det ryddig rundt seg. For mange ting, gjør at man får altfor mange ting å fokusere på, som igjen gjør at du ikke klarer å tenke klart. Det er som å ha tatt et glass vin for mye, om du skjønner hva jeg mener;)

Nok om det, alt det visste jeg, dvs. har jeg lært underveis og fått bekreftet flere ganger.
Og jeg kjente jo at alt føltes så mye lettere og jeg klarte å tenke klarere og løsningene kom lettere til meg. Jo mer jeg fikk ting på plass, jo tydeligere ble ting for meg, og plutselig føltes hverdagen og kaoset så utrolig mye mindre kaotisk. Jeg kjente virkelig at jeg hadde kontroll. Skulle vi noe sted, sånn spontant, var det kjapt å finne ting, kjapt å pakke. Og jeg har levd med disse gode, smarte systemene i lengre tid, og det har vært veldig deilig å kjenne at man har kontroll og kjenne at man hele veien holder hodet godt over vannet, selv om hverdagen er ekstrem hektisk.

SÅ kom sommerferien, eller dvs. så endte sommerferien. Vi hadde vært bortreist i 4 uker i strekk, for første gang egentlig, men absolutt ikke siste. Borte bra men hjemme best, men denne ferien, 4 uker på det blide Sørland var virkelig ikke å forakte.
MEN, så kom vi hjem. Og det var i utgangspunktet veldig deilig det også. Men vi hadde også med oss 4 ukers bagasje med oss hjem igjen, hvor alt skulle tilbake på plass igjen, og vi kom hjem på natta, natt til søndag. Vi hadde vasket gjennom det meste av klær før vi dro, så det var ”bare” å legge alt tilbake inn i skapene igjen...
Men i tillegg til klær, hadde vi også tatt med oss endel andre praktiske ting, som jeg visste ikke fantes på den hytta vi leide. Sånn som blender og kaffemaskin o.l. Hadde vi skulle vært der i kun en uke, hadde vi jo aldri giddet å tatt med oss alt det, men 4 uker! Da kjente jeg at det var litt greit å kunne ta med seg. Og plass hadde vi jo, når vi uansett skulle kjøre med tilhenger.

Jeg tømte alle matkasser med en gang. Tørrmat, kjølemat og frossenmat. Neste morgen begynte jeg med kofferter og flere av de kassene med praktiske ting. Så er det fullt kjør gjennom hele dagen med barna, frokost, lunsj, middag og alt som hører til gjennom dagen. Inn og ut med mat, solkrem, rydde opp i grønnsakshagen som så tydelig hadde blitt så neglisjert gjennom hele sommeren.
Jeg kjente plutselig at det ble vanskelig å puste. Jeg ble mer eller mindre akutt utmattet. Jeg orket ingenting. Måtte finne sofaen og bare legge meg ned. Jeg skjønte ikke hva som skjedde. Jeg hadde jo hatt 4 uker ferie!!!

Mandag var det arbeidsdag igjen, og fortsatt hadde vi ikke fått tømt alle bager enda. Noen hadde vi i det minste fått bært ned i kjelleretasjen, men mye sto fortsatt å ventet på oss i gangen, til vi skulle komme hjem fra jobb igjen.
Vi gikk på jobb. For min del vil det si, på kontoret i hagen, da jeg jobber mye hjemifra.

Kom greit igang, hadde masse energi og holdt det gående gjennom hele dagen.
Så kom ettermiddagen. Alle kommer hjem igjen, middag skal lages og bager og sekker må etterhvert tømmes. Middagen er i full sving og jeg kjenner at jeg plutselig blir akutt utmattet igjen. Det kommer som kastet på meg! Jeg får ikke puste. jeg skjønner virkelig ikke hva som skjer. Magnus, mannen min, skjønner heller ikke hva som skjer.
SÅ går det opp for meg. De bagene i gangen. De er ikke er pakket ut enda. De står der like herlig enda. Og de plager meg!

Jeg visste ikke at de plaget meg så mye! Men de gjør det. Ubevisst...De kveler meg faktisk. Kan det virkelig være det? Kan det virkelig være såå ille? Jeg er for sliten til å ta tak i det der og da, og går og legger meg. Men jeg bestemmer meg der og da for at jeg skal ta tak i det neste morgen når jeg har litt mer energi igjen. Og det gjør jeg. Står litt tidligere opp neste dag, og stater å rydde, bag for bag, koffert for koffert, helt til det er tomt. En utrolig deilig følelse. Alt er på plass igjen, på SIN FASTE PLASS. Etter å ha fått alt ryddet på plass igjen og fått unna rotet, har utmattelsesfølelsen vært helt borte. Det kan kanskje høres litt ”manisk” ut, at alt må tilbake på sin faste plass. Men jeg VET at det er ikke det det handler om..
Nei, jeg er nok ingen manisk person, og er heller ikke så opptatt av at ting skal stå i alfabetisk rekkefølge eller noe i den duren. Men,  jeg tror det handler mer om, at man i en travel hverdag kjenner at man trenger å føle at man har oversikt og kontroll. Noe en travel mamma må ha for ikke  å gå helt i ”dørken”. Trenger å kjenne at man er i ”flyt” og at ting rett og slett går av seg selv. Og som sagt, ryddige omgivelser=ryddig hode, og lettere å holde oversikt.

Kjenner du deg igjen i min historie? Eller kjenner du deg ofte utmattet og sliten uten at du skjønner hvorfor du er det?
Vil du vite hvordan du også kan få hodet over vann og en fast plass til alle tingene dine? Jeg hjelper gjerne!