fbpx
Familie- og hverdagsliv,  Jul,  Smart Organisering

Juleorganisering

Det mest stressete av juleorganiseringen har vi som regel før jul, og handler om planlegging av julen.

Hva skal vi kjøpe i julegaver i år?
Hva skal vi bake?

Hvor skal vi være i julen?
Hva skal vi gjøre?
Hvilke selskaper skal vi arrangere? Hvilke selskaper skal vi gå i?
Hva skal vi spise til middag? Hva skal vi ha til dessert? Når skal vi spise hva?
Hva skal vi handle og når skal vi handle?

Dette er bare noen av de spørsmålene som vi stiller oss, og som vi går rundt og tenker på før jul.

Det stresser oss, og vi blir slitne av det.
I tillegg kommer  x antall juleavslutninger, luciafeiringer og julegrantenninger, vasking og pynting av huset.
Dette er jo da på toppen av den vanlige hverdagen.

Hvert år sier de fleste av oss, at ”i år skal jeg legge lista lavt!”
Men uansett hvor lavt vi legger den, blir det alltid stress på slutten. Kjenner du deg igjen? Her er noen tips til hvordan du kan få mer oversikt og være mer i forkant, sånn at du slipper å stresse på slutten.

1. Lister
Lister er som regel nøkkelen til smart planlegging for å kunne holde oversikten og ikke la stresset ta overhånd, og det er alfa omega når det gjelder juleorganiseringen.

Det kan være lurt å dele opp i ulike lister. F.eks. Gjøremålsliste, julegaveliste, bakeliste, middagsplan for hele julen, handleliste osv.
Det viktigste, tenker jeg, er å starte med å lage seg lister over alt som MÅ gjøres. 

Deretter kan det være lurt å plotte inn de ulike oppgavene inn i kalenderen. Ikke glem at du også må beregne tid på å pakke inn julegavene.
Hvis du vil, kan du jo også lage deg en liste over det som KAN gjøres hvis tid.

2. Handling
Hva kan du få bestilt på nett? (noe jeg opplever sparer meg for veldig mye tid).
Hva kan du delegere til partneren, og hvilke butikker må du innom. Kan du få tak i mest mulig på ett sted, når du først må ut å handle?

3. Mat
Når du skal planlegge maten for julen, er det ofte veldig enkelt å planlegge for høytidsdagene, men vi skal jo ha mat resten av julen også, og det synes jeg personlig krever litt mer tid, fordi man ofte er litt matlei etter noen dager med tung julemat, samtidig som man vil ha noe annet enn det samme som man spiser i hverdagen.
Men planlegger du for hele julen med en gang, slipper du styret med å dra i butikken i romjula, og kan nyte julen enda mer. I tillegg, er det på denne måten lettere å få brukt opp rester, i stedet for at man må kaste så mye mat. For det blir alltid mer enn nok mat. Kan det være rester som kan brukes i en ny rett?

4. Kaker og godteri
Når det gjelder kaker og godteri, er vi nordmenn ganske ekstreme. Vi må jo kose oss litt ekstra i jula! Og det skal koses hver dag, masse! Vi hamstrer godteri og brus, og lager massevis av julekaker. Jeg har selv gått i fella mange ganger. Baker altfor mye før jul, kaker som ingen orker å spise etter selve julaften. Har gjerne bakt ting basert på egne tradisjoner da jeg selv vokste opp, eller rullet masse julemarsipan, som ingen andre enn jeg selv spiser, og selv har jeg da måttet spise ekstra masse, sånn at det ikke var bortkastet å lage det.. Og I tillegg har vi kjøpt altfor mye godteri, selv om jeg også har laget masse. Nyttårsaften har vi satt fram alle rester, sånn at det har bare vært å fråtse i seg, men ikke da engang har man orket å spise opp, kanskje fordi man har vært lei noen dager.

Etter nyttår, må ALT ut! Nytt og sunnere liv skal startes, så da kan det ikke ligge igjen noe i huset. Det er pinlig hvor mye som har gått i søpla.

5. Julevask
Selv om jeg absolutt tenker at det er lurt å ta en større rengjøring av huset 1-2 ganger i året, er førjulstiden kanskje ikke lenger den tiden man bør ta den største vasken, selv om det var sånn før i tiden. Det er jo den tiden i året som det er mest hektisk, så la oss gi oss selv litt mer slack, og ikke stress med den av alle ting! Klart er det greit å få vasket huset og skiftet på sengene før jul, det er jo litt hyggeligere også. Men, det er ingen som går bak kjøleskapet eller inni skuffene dine og sjekker at det er rent der. Ta en vanlig helgevask, og slapp av. Har du mulighet til å kjøpe deg fri fra den jobben, er mye stress spart.

Målet 
Etter at jeg begynte med mer detaljert planlegging av alt, inkl. hele juleuka, har det også resultert i mindre baking og mindre innkjøp generelt. Og ikke minst, masse penger spart, og mer avslapping i selve jula. For det er jo også målet med alle forberedelsen og planleggingen i forkant, at du da kan senke skuldrene og slappe av i jula.

Lese bok, løse kryssord, spille spill, gå skiturer, gjøre ingenting. Da er det greit at alt er planlagt i forkant, sånn at du slipper å bruke tid på det i selve jula.

Opprydning og organisering i julen
Å bruke tid på opprydning og organisering i skuffer og skap, er selvfølgelig helt opp til hver enkelt, og jeg har flere tips jeg deler under fanen "Organisering og planlegging".
Men, husk å ta vare på deg selv og nyte litt ro og avslapning også. Når du skal pakke ned julen derimot, kan det være greit å tenke på et par ting, men det vil jeg dele i et blogginnlegg når det nærmer seg den tid;-)

Lykke til med innspurten i førjulstiden. Ikke glem å nyte litt underveis også:)


PS! Vil du ha min SJEKKLISTE og KALENDERE for førjulsplanleggingen, kan du laste de ned gratis HER.


Foto: Fotolia