fbpx
Barn,  Familie- og hverdagsliv,  Helse

La barna grave i jorda!

Når barna hjelper til å stelle dyra i barnehagen, synes de det er veldig rart å være med i stallen, de første gangene, og skulle gå i hestemøkka for å «re opp senga» til hesten eller for grisene eller hønene våre.

I våre barnehager er 4-5 åringens hete tema om bæsjen, et reelt tema!

Dette er Frida, en ekte barnehagegris!

Når barna hjelper til å stelle dyra i barnehagen, synes de det er veldig rart å være med i stallen, de første gangene, og skulle gå i hestemøkka for å «re opp senga» til hesten eller for grisene eller hønene våre.

I våre barnehager er 4-5 åringens hete tema om bæsjen, et reelt tema!


Et hygienisk mirakel for små barn?
Siden barna mine var små, for ca 20 år siden, begynte vår dr Laila, allergispesialist og barnelege på Smestad legesenter, å vise til forskningsresultater fra Polen. De viste at det var store forskjeller på antall tilfeller av allergi og astma i Norge og i mange Østblokkland. De lurte den gang på om det kunne ha med hygiene å gjøre og at barn i større grad var med i stall og fjøs, og på en naturlig måte fikk i seg bakterier fra dyra.

Vår datter fikk ødelagt sin naturlige tarmflora med altfor mange antibiotikakurer fra hun var 6 uker. Det startet med en uskyldig halsbetennelse, ble til kronisk ørebetennelse, urinveisinfeksjoner og bronkitt. Hun hadde over 20 behandlinger og mange sykehusinnleggelser, før hun var 2 år gammel. Grunnen til dette marerittet var nok en ekstrem intoleranse for melk, som vi ikke skjønte før hun var 13 år. Tenk deg derfor veldig nøye om før du gir barnet ditt antibiotika.

Jeg snakket med en forsker og lege på Helsetilsynet som forsker på tarmhelse og noe som heter fecal transplantasjon og hvordan det påvirker genmaterialet i kroppen vår. Hun sa at det tar kroppen over et år å reparere skadene kroppen utsettes for ved en antibiotikakur. Kanskje vil den aldri komme tilbake i sin naturlige balanse. Hun sa at hun heller ville være syk lenger og å prøve veldig lenge, å unngå og bruke antibiotika.

Det er mange leger som nå kommer med mer og mer forskning på hvor viktig god tarmbalanse er for helsen vår. Det er nå kommet flere gode og veldokumenterte bøker om dette emnet (mange på engelsk). Dr Pearlmutter har skrevet en leseverdig bok.

Vår egen Berit Nordstrand har også kommet ut med en ny bok som sier mye av det samme.

I boka si sier Berit Nordstrand også at en sunn hjerne er avhengig av en sunn tarm. Mye av maten og miljøet rundt oss har blitt for sterilt. Hun sier: «Nå vet vi at både menneskekroppen og hjernen er elt avhengig av et samspill, symbiose, med et rikt utvalg av bakterivenner i tarmen»

Hun sier videre at vi må spille på lag med de gode bakeriene i stedet for å drepe dem!

Her er et utklipp fra forsking.no sin artikkel: Derfor er skitt og støv sunt for barn!

Hygienehypotesen oppsto på et tidspunkt der stadig flere utviklet blant annet allergi. Noen befolkningsgrupper opplevde ikke den stigningen – for eksempel de som bodde på landet med større husdyr, og de som levde i store barneflokker.

De gode rådene:

Hygienehypotesen har ført til noen retningslinjer for hvordan vi bør leve.

Det er ingen grunn til å få panikk for at barna våre er utsatt for en mikrobe eller to. Det er er rett og slett bra for oss.

Derfor:

  • Spis gjerne en gulrot med litt jord på en gang imellom
  • Kast desinfiseringsspriten i søppelbøtten
  • Barn trenger ikke å bli vasket med såpe hver dag
  • Bare la storebror klemme lillesøster når han kommer hjem fra barnehagen
  • Du trenger ikke ha angst for at det er litt skittent

Så det å grave i jorda, stelle og kose med dyra i barnehagen er bra for barnet ditt!

Har du et sted du kan besøke, hvor det er dyr, tenkt på å skaffe det selv, eller kanskje sjekke om det er en barnehage i nærheten har dyr og tilgang på å grave i jorda?

I våre barnehager har vi begge deler!

Kosetid med Snehvit

Tekst: Gjesteblogger og barnehageeier Ellen Narten Nordang
Foto: Privat