fbpx
Barn

Må jeg være med å leke?

Tja, vi kan snu litt på det og spørre:
Du har jo lekt, når var det sist? Noen sier at det var nå i sted, eller i går eller forrige uke. Andre husker ikke. Det kommer nok litt an på hva vi tenker på når vi hører eller leser ordet lek.

”Nå er liksom jeg mamman, og så er du lillesøsteren”.

”Her kommer brannbilen i full fart, flytt deg!”

Typiske utsagn fra barnemunn, der de også ofte har gjort om stemmen sin. Vi kaller det rollelek, og det er ofte denne typen lek voksne av en eller annen grunn kvier seg for å bli med i. 

Men lek er også så mye mer enn dette! Det begynner tidlig, med smil og lek med fingre og tær på stellebordet. Og borte-titt-tei er en kilde til smil og gapskratt i lang tid.

«Nå kommer jeg og tar deg!». Skrekkblandet fryd og barnelatter smelter sammen, og barna vil ha hundre repetisjoner.

Materiell

Lego, bøtte og spade, dokker og biler finnes nok i de aller fleste hjem. Byggelek med lego og duplo er flott lekemateriale. Men ikke glem alle de tingene rundt oss som vi kanskje ikke tenker på som typiske leker. Et hull på sokken, en tå som stikker ut og sier «goddag, goddag». En gulrot med to ender som kommer vandrende bortover benken. En bukse som havner på hodet istedenfor bena. En tom pappeske som man kan gjemme seg i eller flytte inn i, noen rester med plankebiter, stoff og garn. Den nederste kjøkkenskuffen med «trygge» kjøkkenredskaper.

Lek og IQ

Barn scorer på genininå i undersøkelser der kreativ mulighetstenkning måles. (Trude Brendeland i fantasifantasten.no). Får barn muligheten til å leke med universelt materiell der kreativiteten får utløp og de kan finne sine egne løsninger, vil ikke dette bare være stimulerende for hjernens utvikling, de vil også kjenne på spenning og mestringsglede, få livsviktige erfaringer og etter hvert ha stor tålmodighet rundt den type materiell. Og det er ofte helt gratis!

Tilgjengelig og tåle rot

Barn trenger ofte bare at du er i nærheten, og er psykisk og fysisk tilgjengelig. At du kan anerkjenne, bekrefte og se dem. At du kan tåle at de bygger hytte og flytter på ting og «roter». At du kan hjelpe dem litt underveis, og bidra til ting de trenger for at leken og utforskingen kan få fortsette. Og om du blir invitert inn i papphuset på en kopp kaffe eller litt taco sier du jo «ja, takk, så koselig!»

Uansett – du har en viktig rolle i barnas lek, og vi anbefaler deg å kaste hemninger og gjøre-listen du har i hodet langt vekk og bli med! Det er deilig å bare flyte med i barnas liksom-verden der de bruker og bearbeider sine livserfaringer.


Tekst: Anne Lien Simonsen
Gjesteblogger og styrer i Barnehagen Andersrød

Foto: Privat