fbpx

Glutenfrie oppskrifter

Her i huset tåler verken min datter eller jeg gluten, og jeg reagerer også på laktose.
Selv om det har skjedd mye i utviklingen på allergimat de siste årene, synes jeg fortsatt at det kan være en utfordring å få fylt datterens matpakke. Brødet du kjøper i butikken er ofte tørt, og det er mye luft i det, sånn at det skal ganske mange brødskiver til for at hun skal bli mett. I tillegg er det veldig dyrt og ikke spesielt sunt. Jeg prøver derfor å bake litt innimellom når jeg har tid til det, sånn at det kan fryses ned. 


På disse sidene deler jeg noen av oppskriftene mine. Endel av de er også allerede melkefrie, men du står fritt til å bruke de melkeproduktene du selv ønsker. Jeg deler også noen frokost og lunsjoppskrifter som jeg håper du vil like!



"Kjærlighet gjennom magen"


GLUTENFRIE og melkefrie FYLTE HORN

Perfekt i matpakka!
Hornene kan godt fryses. Ta dem opp på morgenen, så tiner de og er klare til du eller barna skal spise lunsj. 

14 porsjoner

  • 50 g smør
  • 6 dl mandelmelk
  • 1 pk tørrgjær
  • 1,5 fiberhusk
  • 200 g glutenfri melmix
  • 500 g semper mix
  • 50 g glutenfri havregryn
  • 50 g valnøtter
  • 1 ts himalayasalt
  • 2 ts honning (kan byttes ut med f.eks steviasukker)
  • 1 ts bakepulver

    Fyll med det du måtte ønske,
    f.eks.
  • skinke og ost
  • fetaost og pesto
  • salami
  • syltetøy
  • kyllingpølser og ost
  1. Smelt smør, ha i melk og varm blandingen opp til den er fingervarm (37 °C).
  2. Ha i fiberhusk, rør blandingen sammen og la det svelle i 5-10 minutter.
  3. Bland sammen det tørre. Hell i væsken og elt deigen godt sammen. Dekk bollen med et klede og la den heve til dobbel størrelse.
  4. Legg på fyllet du ønsker i ytterkant av hver snipp. Rull sammen inn mot midten slik at det formes et horn.
  5. Sett hornene på et bakepapirkledd stekebrett og etterhev i ca. 30 minutter.
  6. Forvarm stekeovn til 225 °C. Pensle hornene med et sammenvispet egg,.
  7. Stek hornene midt i stekeovnen i ca. 15 minutter til de har fått en fin gyllen farge og er gjennomstekt.
  8. Avkjøles på rist. 

GLUTENFRIE MATpakkeMUFFINS

Disse er fine å ha med i matpakken eller ta de med på tur.

8 stk
1 myk avokado
1 moden banan
1 håndfull valnøtter
2 egg
2 ts honning
1 ts bakepulver
2 ts pofiber
3 dl glutenfrie havregryn
2 dl glutenfri melmix

1. Bland det tørre i en bakebolle.
2. Kjør de våte ingrediensene i blenderen, og bland det deretter inn sammen med det tørre i bakebollen.
3. Hell over i muffinsformer og stek midt i 180grader på 15-20 min.
Avkjøles på rist. 
Nytes som de er, men er også veldig gode med smør eller ost.

Kjappe, glutenfrie rundstykker av cottage cheese

Disse rundstykkene har blitt en favoritt, til og med på helgeturer med jentegjengen. I og med at jeg ikke kan spise gluten, og vi alle vil gjøre det enkelt (og alle digger disse) koser vi oss alltid med disse rundstykkene.
Det er få ingredienser, er enkle å lage og har kort steketid.

Gir 8 små rundstykker

3 egg
1 liten boks cottage cheese
3 dl havregryn (bruk glutenfri hvis du reagerer på vanlig)
1 ts bakepulver

Visp sammen og legg røren over i muffinsformer (jeg bruker teflonform, men papirformer funker også)
Kan legges på stekebrett, men røren flyter utover, så da kan de fort bli litt flate.

Stekes i ca 20 min på 200gr


GLUTENFRIE RUNDSTYKKER MED GULRØTTER OG KESAM

*FAVORITT*

Oppskriften er nok til cirka 15 rundstykker:

5 dl vann

50 gram gjær

2 ss rapsolje

1-2 ts salt

1 ss Fiberhusk

1 ss sirup

1 dl kesam

1-2 revne gulrøtter

2 dl glutenfrie havregryn

500 gram ( 1 boks) Semper Mix med Fiber

Fremgangsmåte: Ta fiberhusk i halvparten av vannet og la det svelle i 10 minutter. Løs gjæren opp i resten av vannet (vannet holder cirka 37 grader). Bland sammen resten av ingrediensene og ha fiberhusken og gjæren opp i blandingen. Kjør i kjøkkenmaskin i cirka 5 min. La deigen forheve under klede i 15 - 20 minutter. Del deigen i 15 biter og trill til rundstykker med litt mel. Glutenfri deig er ofte mye mer klissete enn vanlig deig, og selv om jeg synes denne deigen har en god konsistens vil den nok også oppleves som litt klissete. Sett rundstykkene på stekeplate med bakepapir og la de heve i 40 minutter. Når de er ferdig hevet pensles rundstykkene med egg, og det drysses havregryn eller annet korn over.

Funker supert å fryse også!!

NYYYYT

Glutenfri Granola


Glutenfri frokostblanding enten til yoghurt eller med melk, er alltid greit å finne. Denne granolaen lager jeg veldig ofte og kjører like greit dobbel porsjon, for den får virkelig bein å gå på her i huset:-)

Du trenger:
250 g havregryn (glutenfri hvis veldig allergisk)
150 g mandler
150 g valnøtter
100 g solsikkekjerner
100 g linfrø
100 g sesamfrø
50 g kokosmasse
1 dl  kokosolje 
2 dl vann
2 ts salt
4 ts kardemomme
4 ts kanel
1 vaniljestang

Legg blandingen utover et bakepapirkledd stekebrett. Stekes midt i ovnen i ca. 1 time på 130 grader. (varmluft) Etter ca 30min, rør litt rundt på stekebrettet, sånn at det ikke brenner seg. La den stå på benken å avkjøles. Jo lenger den står, jo sprøere blir den.


Cottage cheese med vaniljeyoghurt og bær

Jeg elsker Cottage cheese, og som regel går det bra å spise det litt utpå dagen. Kombinerer du med vaniljeyoghurt eller kokosyoghurt, blir det ikke bare mer mettende, men en utrolig god kombinasjon som minner om dessert.
Den er et kjapt og enkelt alternativ til lunsj og hva du har oppi kan varieres i det uendelige. 

1dl cottage cheese
1dl kokosyoghurt
En håndfull jordbær
Evt. andre bær
Strø over kanel til slutt

Valnøtter over er ikke et must, men det gir det lille ekstra "punshet". Ellers gjør også litt granola susen:-)