fbpx
Barn,  Familie- og hverdagsliv

Sånn får du en god barnehagestart!

Hverdagen nærmer seg med stormskritt, og for mange betyr det også barnehagestart.

Mange av de som har hatt barnet sitt i barnehagen en stund nå, kan nesten ikke vente til poden skal tilbake dit igjen og komme inn i litt faste rutiner igjen. Hverdag og rutiner er godt for både voksne og barn.
Men, husk at nå i ferien har dagene for de fleste gått i rolig tempo og barna har fått god tid til å starte dagen.
Når de kommer til barnehagen er det full rulle dagen lang, så barna kommer til å være veldig slitne når de kommer hjem. Har du mulighet til det, prøv å gi barnet ditt en myk start og ikke altfor lange dager de første dagene. Pass også på at h*n får nok søvn om natta.

Mange skal nå begynne i barnehage for aller første gang, og for de som skal levere barnet sitt i barnehagen for første gang, gruver seg veldig til dagen kommer.
Og det er ikke så rart. Det siste året har dere kanskje vært sammen 24/7 og ettåringen din har kanskje aldri vært borte fra deg før. Mye usikkerhet rundt hvordan høsten kommer til å bli, du kjenner ikke de voksne i barnehagen heller og vet ikke om DITT barn vil komme til å trives. Hva om han gråter da? Tenk om hun savner mammaen sin!
Som regel er det verst for oss foreldre.
De fleste barn takler overgangen veldig fint og lærer raskt å finne seg til rette sammen med nye voksne og de andre barna.

Når barnet er ny i barnehagen, er det vanlig å ha tilvenningsdager sånn at barna blir trygge. Enten du har en ettåring eller større barn som skal begynne i ny barnehage, er det viktig å forberede barna godt i forkant. Det er en fordel om dere har besøkt barnehagen på forhånd, evt. lekt i hagen der, sånn at dere kan snakke om barnehagen og barnehagestarten før hun/han skal begynne.
Det er mest vanlig med 3 tilvenningsdager, men om barnet trenger litt mer tid til å bli trygg, pleier de voksne i barnehagen å tilpasse dette. Det er da viktig at dere som foreldre også har satt av godt med tid den første uka, i fall barnet ditt trenger mer tid i tilvenningsperioden.

Om dere har igjen noen ferieuker og har tenkt å reise bort, anbefaler jeg at dere venter med tilvenningen til dere kommer tilbake, ellers risikerer dere å måtte tilvenne barnet på nytt igjen når dere er tilbake.

 

Litt om tilvenningsdagene!
Stort sett er det likt i de fleste barnehager, men det kan selvfølgelig være lagt opp litt annerledes enkelte steder.


Dag 1
Dere kommer til avtalt tid og treffer deres primærkontakt i barnehagen. Denne voksenpersonen vil være den personen som først blir kjent med barnet ditt og tar ansvar for barnet ditt får en trygg start i barnehagen og blir å følge barnet ditt tett under tilvenningsdagene.

Den første dagen er den korteste dagen. Hovedfokus er at barnet ditt skal bli kjent med primærkontakten sin. Dette gjør de under lek på avdelingen eller i sandkassen. Det er fint at du er tilstede, men ha i bakhodet at du sakte men sikkert kan trekke deg litt tilbake sånn at barnet ditt begynner å henvende seg til den voksne i barnehagen. Hold deg som sagt rett i nærheten, i fall barnet ditt plutselig trenger deg.

Etter et par timer går dere hjem og avtaler tidspunkt for neste dag.

Dag 2
Denne dagen skal barnet ha en litt lengre dag. Dvs. Leke, være med de andre barna å spise et måltid og sove. I denne tiden kan du trekke deg enda mer unna og gå deg en tur i nærområdet. Betrygg barnet på at du kommer tilbake snart. Etter mat skal hun/han sove der. Det er fint om primærkontakten kan prøve å legge barnet ditt, men hold deg rett i nærheten i fall du må ta over. Når barnet har sovnet, er det vanlig å ha en oppstartssamtale med primærkontakten, sånn at dere kan snakke litt om barnet ditt, hva h*n liker og hvilke vaner det har.

Når barnet har våknet går dere hjem igjen.


Dag 3
Denne dagen skal være en mer eller mindre full dag, ca. Kl 9-14/15 ish.
Etter levering, kan du gå hjem, men betrygg barnet på at du kommer tilbake og henter senere og hold deg i nærhetene av telefonen.
Det er viktig å gjøre leveringsprosessen kjapt. Selv om det gjør vondt å gå når barnet ditt gråter, er det det beste for barnet. Primærkontakten trøster barnet ditt og som regel roer h*n seg etter et par minutter. Jo lengre du holder igjen, jo mer usikker blir barnet ditt fordi du virker usikker og hele avleveringssituasjonen blir verre. Så, betrygg barnet på at dette er ok, og at du kommer tilbake senere. Avlever barnet ditt raskt til den voksne. Det kommer til å gå så bra!
Hvis du synes det er veldig vanskelig å gå når barnet ditt gråter, så tenk på hva som er det beste for barnet ditt og få heller den voksne til å ringe deg om en liten stund, sånn at du får  høre hvordan det går. Det verste som er, er å sitte hjemme eller på jobb hele dagen med en vond klump i magen og dårlig samvittighet etter en tøff avlevering. Ta heller en telefon til avdelingen etter en stund eller få den voksne i barnehagen til å ringe deg, så får du bekreftet at det går fint med barnet ditt.


De fleste barnehager har en hjemmeside hvor de legger ut ukeplaner og informasjon om viktige ting som skal foregå i barnehagen. Pass på å følge med på dette, så slipper du å oppleve at barnet ditt går glipp av turer eller andre ting som kanskje starter på morgenen.

Som forelder i barnehagen, kan du forvente at personalet i barnehagen er trygge voksne, som møter dere i døren med et smil og en trygg hånd om morgenen. Du kan forvente at de voksne trøster barnet ditt og har det har et fang å sitte på når det er lei seg.

Du kan forvente at barnet ditt blir sett, hørt og forstått.


Ha tillit til de voksne i barnehagen og snakk godt om dem til barnet ditt, så er du med på hjelpe til med å skape et godt samarbeid med barnehagen og du hjelper barnet ditt til å bli trygg på de voksne i barnehagen.

Ikke vær redd for å spørre om det er noe du er usikker på og ikke vær redd for å spørre hvordan DITT barn har hatt det i dag. Dette har de voksne i barnehagen god kontroll på, selv om det er mange barn på avdelingen og DU har rett på å få vite. Det e jo trossalt ditt barn, det mest dyrebare du har.

Barna lærer veldig mye i løpet av kort tid når de går i barnehage, og ikke bli overrasket om 1-åringen din faktisk klarer å rydde på plass tallerkenen sin eller matboksen sin, elle går og vasker hendene sine sammen med de andre barna når h*n får beskjed om det.
Barna lærer selvstendighet og det er morsomt å følge med på. Ikke undervurder 1-åringen og alt de får til. Nå vokser de fort og plutselig får du ikke lov til å gjøre noen ting for henne, for hun skal klare selv;)
Bare gled deg! Du har mye spennende i vente nåJ
Lykke til med oppstarten!


PS! Lurer du på hva du skal ha med av klær og utstyr i barnehagen?
Last ned min gratis utstyrsliste HER