fbpx

Sunt, kjapt og enkelt

I en travel hverdag, hvor det er mye lekser og oppfølging av trening og aktiviteter, er jeg opptatt av å ikke måtte bruke så mye altfor mye tid på middagslagingen. Allikevel ønsker jeg at maten også skal være sunn, og helst hjemmelaget.
På disse sidene deler jeg noen av oppskriftene mine. Siden halve familien spiser glutenfritt, er også oppskriftene glutenfrie. Endel av de er også allerede melkefrie, men du står fritt til å bruke de melkeproduktene du selv ønsker. Jeg deler også noen frokost og lunsjoppskrifter som jeg håper du vil like!



"Kjærlighet gjennom magen"

Kylling i salat

Skjær grønnsaker i staver. Gulrøtter og agurk er populært hos de fleste barn, og de elsker å kunne plukke det de selv har lyst på. Fyll et salatblad med det du vil av grønnsaker og stekt kyllingfilet. Alternativt kan du også bruke lomper eller tacolefser. 
Kesam naturell eller rømme, smaker godt som dressing.
Server gjerne med ris.
Beregnet tid: ca. 15-20 min

Fiskepinner i brød/salatblad

Dette er i utgangspunktet samme prinsipp som kylling i salatblad. Men erstatter kyllingen med fisk. Barna elsker fiskepinner i pølsebrød med agurk på toppen. Tåler du ikke brød eller ønsker å gå for en sunnere variant, kan du bytte ut pølsebrødet med salat. Fiskepinnene kan med fordel byttes ut med ren fisk. 
Server med remulade, kesam eller ketchup. 
Beregnet tid: Ca. 10 min

Sashimi med grønnsaksstaver

Retten over alle retter her i huset, nemlig sashimi!
Av en eller annen grunn er denne så populær hos barna, at jeg må holde av mat på egen tallerken til far i huset, om han ikke er kommet hjem enda. Hadde barna fått velge, hadde vi hatt sashimi flere dager i uka. En veldig enkel og fin måte å få i barna fisk på, i og med at salmalaksen ikke har så kraftig fiskesmak:)
Skjær grønnsaker i staver. Gulrøtter og agurk er populært hos de fleste barn, og de elsker å kunne plukke det de selv har lyst på. Skjær salmalaks i tynne skiver. Dryss over glutenfri soyasaus og sesamfrø.
Server gjerne med ris og gjerne litt avokado og mango.
Beregnet tid: ca. 15-20 min

Skattekiste

Denne oppskriften er superenkel og maten lager seg selv på grillen eller i stekeovnen, mens du kan gjøre andre ting. 

Dette er alt du trenger!
En laksefilet til hver
En pose frosne grønnsaker etter eget ønske
En potet til hver
Rømme
Smør
Kryddersmør/persillesmør
Aluminiumsfolie

Skjær potetene i små terninger og legg over i en skål. Hell over posen med grønnsaksblanding og rør sammen.
Riv av en passe stor bit aluminiumsfolie og legg på et par klatter smør.
Legg oppi en masse mengde med grønnsaker(avhengig av hvem porsjonen er til) 
Legg så en laksefilet oppå. Til slutt tar du på et par skjeer med rømme og litt kryddersmør etter ønske. Lukk igjen "pakken" og legg på grillen/bålet i ca. 30 minutter. Gjør det samme med de andre pakkene. 

Har du igjen rester av poteter, fisk og grønnsaker, kan du gjerne helle det over i en egen form og steke. Kan jo hende at noen vil ha litt mer;-)
Beregnet tid: Ca. 30 min

omelett MED BACON OG FETA



Denne er gjerne en av de oppskriftene som oppstår underveis når man står å lager mat. Man tar litt av hvert av det man har i kjøleskapet, og plutselig har man en kjapp og god rett til hele familien. 

Ingredienser (Tid: ca. 30 min)

6 egg
2-3 dl melk
Cherrytomater
Vossafår(pålegg)
Skinke eller hamburgerrygg
Sprøstekt bacon
Fetaost i terninger

Stek bacon i panna først, og legg til side når den er ferdig.
Visp sammen egg og melk, og hell det over i stekepanna. 
Legg på båter av cherrytomater og strimler av skinke og vossafår.
På slutten, når omeletten har blitt "tørr", strør du fetaost og bacon oppå. Legg på lokk i i et par minutter, så fetaosten varmes opp litt.

Serveres med en enkel, grønn salat, focaccia eller rundstykker.
Fersk basilikum er også godt å drysse over til slutt.

HJEMMELAGET
TOMATSUPPE


Tomatsuppe tror jeg må være noe av det beste barn får servert, og her i huset er det noe barna stadig etterspør.
Det er veldig lett å ta en ferdigpose og koke opp med vann, men det er verken like næringsrikt eller godt som en hjemmelaget tomatsuppe. Det beste med å lage en sånn suppe, er at du kan lure oppi det meste av grønnsaker, så hvis barna dine ikke er så glad i grønnsaker, er denne suppa helt perfekt! 

Ingredienser (Tid: ca. 20-30 min)

2 fedd hvitløk

2 bokser hakkede tomater

3-4 gulrøtter

2 stangselleri

2 buljongterninger/fond

0,5-1 liter vann

Noen blader fersk basilikum

½ ts sukker/sukrin

½ ts kanel
Salt og pepper etter smak

Sånn gjør du:

  • Stek hvitløksfeddene noen minutter i olje. Jeg pleier å ta de ut av oljen igjen, da jeg er litt var på hvitløk. Alternativt kan du hakke 1 fedd og la det være i suppa.
  • Ha oppi de hakkede tomatene
  • Skjær gulrøtter og stangselleri, og evt. andre grønnsaker i terninger og hell oppi.
  • Hell i vann og buljong og kok til grønnsakene er myke.
  • Bruk stavmikser og mos alle grønnsaker, blenderen fungerer også veldig fint
  • Spe etter med melk/laktosefri melk/annen melk
  • Krydre etter smak
  • Server gjerne med glutenfri eller vanlig makaroni eller egg ved siden av. Jeg serverer gjerne glutenfrie rundstykker ved siden av. Pølser er også godt å ha oppi for variasjon


Good food

​Good mood

Frokosttips

Grønn Energibombe


Trenger du en skikkelig oppkvikker, er denne juicen for deg! Og tro meg, den funker! Til og med kunne mannen min, som er skikkelig B-menneske skrive under på det, da han ikke lenger ble nødt til å kvele gjespene sine diskret lenger, etter å ha drukket denne juicen i forkant! Og det beste, den er bare såå god!
Prøv den selv, og gi meg en tilbakemelding på hva du synes:-)

Du trenger:
Epler
Spinat
Sitron
Gul paprika
dryss kanel     

Kutt grønnsakene og putt i juicemaskinen din. NB! For å få mest ut av spinaten, rull bladene mellom et par eplebiter.

frokostomelett på 2 minutter


Det enkle er ofte det beste, og en av mine favorittfrokoster er kjapp og enkel.

2 egg
1 dl havremelk
Tomater
Sort grovkvernet pepper
Fersk ruccola, persille eller basilikum(kan sløyfes)

Egg blandes med en dæsj med melk
Stekes i panna til den er tørr.
Server med tomater eller cherrytomater.
Jeg liker også å strø over sort pepper og ruccola, om jeg har det i kjøleskapet.
Det setter en ekstra spiss på smaken. Server gjerne med litt skinke eller lignende. 

SMOOTHIEBOWL


Holder til 2-4 personer eller til flere måltid.
Min smoothiebowl er glutenfri og laktosefri, men den er helt sikkert like god "vanlig";-)

100g cottage cheese (kan droppes, fyll da på med mer frosne bær)
120 g laktosefri yoghurt naturell 
1/2 moden banan
1/2 avokado
5 spiseskjeer glutenfri havregryn
2 ts chiafrø
50 g linfrø
50 g frosne blåbær
120 g frosne bringebær
120 g frosne jordbær

Kjør i blendern til fin og tykk konsistens. Hell over litt i skål og sett resten i kjøleskapet til senere. Pynt med banan, bær, mandelflak og granola eller lignende for litt crønsj:)
Nyyyt!!

KJØLESKAPSGRØT med bringebær, banan og avokado


1 dl frosne bringebær
1 avokado
1 banan
Kjøres i blender og legges i bunnen av glasset

1dl kokosmelk
1,5 dl havremelk
1-2 ss linfrø
1-1,5 dl havregryn
Litt kanel

Sett i kjøleskapet over natten.
Pynt gjerne med bringebær før servering.