fbpx
Aktiviteter,  Familie- og hverdagsliv

5 tips til gratis aktiviteter du kan gjøre når du er alene med barna!

Er du alene med barn på heltid eller deltid, eller har du en partner som må jobbe endel i ferien og du skal tilbringe mye tid alene med barna?

Selv om det er veldig hyggelig å være sammen med barna, kan det bli veldig intenst når man hele tiden er alene med dem. I hvertfall så lenge barna er under 10 år og krever mye av din oppmerksomhet. Store deler av tida krever det derfor at du har en plan om hva som skal skje, sånn at det også blir litt enklere for din egen del.

Sett av god tid, så blir det mer ro rundt det hele og ikke så stressete. Det er viktig å informere barna om hva som står på agendaen, gjerne kvelden før, slik at de rekker å innstille seg og forberede seg på det. Skal dere noe spesielt neste dag, kan det være lurt å begynne å gjøre klart det dere skal ha med kvelden før. Barna kan også ta fram det de vil ha med seg, før de legger seg. Det er en god øvelse i å selvstendighetstreningen.

Å være ”bare hjemme” hver dag, enten dere er bortreist eller hjemme, krever for de fleste gjerne litt mer, fordi barna oftere kjeder seg og det blir gjerne litt mer mas og krangling, enn hvis man drar ut av huset innimellom. Men her er det viktig å finne en god balanse.

Har man vært borte en hel dag, kan det være godt for både barna og deg selv å ta en rolig dag hjemme, dagen etter. For mange planer, sliter ut både barna og deg selv. At dere skal være hjemme uten spesielle planer, er også fint å informere barna om. Mine barn sover lenger og er roligere på morgenen, når de vet at vi skal være hjemme neste dag, men hvis vi skal noe sted som de gleder seg til, våkner de tidligere og er mer utålmodige.

Det kan være lurt å gå gjennom hva som skal skje og forventninger til turen og ”regler" før avreise. Det er enklere for barna å forholde seg til det, når de vet hva som forventes av dem, og hvordan turen blir, kan avgjøres av nettopp dette.

Det kan også være fint å finne på noe sammen med andre som også har barn, sånn at barna får flere lekekamerater å spille på, men det er ikke alltid man har den muligheten. Derfor kan det være lurt å ha tenkt ut noen ideer til ting man kan gjøre, i forkant.


Her er noen tips til aktiviteter du kan gjøre med barna, som heller ikke koster skjorta.

Piknik i hagen

Det skal ofte ikke noe mere til. Er det dårlig vær, kan pikniken også gjøres under spisebordet. Maten smaker så mye bedre når den blir servert på en annen form enn ellers.

Badminton-konkurranse i hagen

Både lek og bevegelse i ett, og ikke minst mye læring. Setter du også opp et nett, blir det ekstra morsomt.
 

Turist i egen by
Lat som dere er på ferie og vil oppleve alt stedet har å by på. Mange av oss er flinke til å utforske stedet vi besøker, men glemmer at vår egen by eller tettsted også har mange flotte ting å by på.

Besøk en campingplass.
Bor dere i nærheten av en campingplass med lekeplass, kan det være fint å ta en tur dit. Her er det både nye lekeapparater å utforske og barna finner ofte andre barn å leke med. Ta gjerne med litt niste og bli noen timer. Kanskje kan du til å med stjele deg litt tid for deg selv og ta en kopp kaffe mens du følger med på barna. Vi trenger ikke alltid være med på leken. Barna har behov for å utforske litt på egen hånd, sånn at de også utvikler kreativiteten sin.

Pokemon-jakt

Med denne aktiviteten går timene fort, og barna synes det er kjempegøy og spennende og lete etter pokémon-figurer. Ta gjerne på treningstøy, så kan dere også legge inn litt løping også.


Vil du ha flere tips til aktiviteter du kan gjøre med barna, anbefaler jeg å laste ned guiden 50 aktiviteter du kan gjøre med barna. En miniguide med aktiviteter du kan finne på med barna, nesten helt gratis. I tillegg finner du tips til barnevennlige steder å besøke og tips til kjappe matretter barna elsker.
Guiden finner du her:
https://www.travelmamma.no/produkt/goy-med-barn/