fbpx
Smart Organisering

Utskiftning av sommergarderoben


Høsten, og kanskje delvis vinteren også, er kommet flere steder i landet, og det er på tide å ta fram litt varmere klær.

Hos oss har vi vintertøy og sommertøy i samme skap, og bytter plass på det som skal være lett tilgjengelig ut fra sesong. På den måten trenger vi ikke bruke så mye tid på å lete etter vintertøyet nå når varmen plutselig kommer, og ulltøyet har jeg nå flyttet fra øverst i skapet til en egen skuff på vaskerommet, lett tilgjengelig.

Klær er, og vil alltid være, en tidkrevende jobb, så lenge man har barn som bor hjemme. Ikke skal det bare vaskes, tørkes og brettes. Men, man må også skifte ut det som er blitt for smått og erstatte med klær i riktig størrelse, alt skal merkes med navn så lenge de går i barnehage og skole, og det må repareres når det er blitt ødelagt, så lenge det går an å reparere. Om er man så heldig å arve klær fra noen, er det mye penger å spare. Men, det er også endel jobb å gå gjennom og sortere ut fra størrelser og sesong, og ikke minst finne en plass hvor man kan oppbevare klærne som ikke passer enda.

Her er noen tips til hvordan du systematisk og effektivt kan skifte ut garderoben, og legge til rette for en enda mer effektiv prosess til neste sesong.

 • Gå gjennom klærne i skapet og ta bort alt av sommertøy.

 • Sjekk størrelsen, kommer det til å passe til våren? Alt som kommer til å være for lite, kan du trygt legge i en egen haug som du tenker å gi bort. Har du noen som arver fra dere, eller skal gi det til veldedighet, pass på at tøyet er rent og helt.
  Om du skal donere noe til f.eks. Frelsesarmen eller lignende, legger du det i egen haug. Husk at idag kan du til og med levere inn klær som er ødelagt. 

 • Klær du tenker å beholde videre, merkes med navn og legges til side i egen haug. På denne måten slipper du å gå gjennom og sjekke disse klærne om de er merket, når høsten kommer. Klærne kan tas i bruk umiddelbart.

 • Når skapet er renset opp i, er det på tide å gå løs på alle klærne på vaskerommet og gjøre samme prosess her. Har du plass øverst i skapet som dere bruker hver dag, er det en stor fordel å lagre sommertøyet der. Ellers anbefaler jeg å lagre de i en gjennomsiktig boks, og sette inn i boden.

 • Så er det på tide å gå gjennom alt utetøy. De tynneste jakkene kan trygt pakkes bort, men det kan være greit å ha en mellomvarm jakke tilgjengelig. Hvilke jakker og dresser skal du beholde. Hva er for lite, er noe ødelagt?

 • Samle alt av det tykke vintertøyet til hele familien i en stor kasse, gjerne gjennomsiktig. Denne kan fint settes inn i boden eller i garasjen, alt ettersom hvor du har plass.
   
 • Husk å gå gjennom hele sommergarderoben før du pakker den helt bort. Er det noe du må kjøpe inn før sommeren kommer igjen? I såfall, skriv det inn på en liste, så er det enklere å finne tilbake når høsten kommer, uten at du må lete gjennom alt på nytt igjen.

 • Når du har kommet gjennom hele sommergarderoben, er det på tide å ta fram vintergarderoben. Om du gjorde en grundig jobb før du pakket det bort i høst, går dette veldig raskt.

 • Om ikke, må du gå gjennom plagg for plagg, sjekke størrelser og om klærne er merket med navn. Kanskje er det til og med noen veldig synlige flekker som ble oversett da de ble pakket bort, og som ikke går bort i vask.

 • Lag deg en liste over de tingene du trenger å handle inn nå. Kanskje har fjorårets cherrox blitt for små, eller kanskje du må investere in noen nye stilongser? Mange butikker har tilbud nå før snøen kommer, så da kan det være greit å holde øynene åpne for de tingene du trenger å investere i.

 • Tips! Ofte har barna også lyst til å hjelpe til å merke klærne, og da går jobben ofte enda raskere.